Hawthorn, Leeds

A development of nine apartments located in Chapel Allerton, an inner suburb of north-east Leeds. The scheme was developed on a constrained brownfield site. The architectural treatment comprises of a set of stepped gables formed in vernacular red brick, tying the scheme into the immediate urban grain of the area. The buildings windows are ‘deconstructed’ to reflect the variated nature of the surrounding building stock.

The development was constructed using lightweight steel modular construction over a steel ‘podium’.

The sustainability strategy for the scheme includes for mechanical heat recovery ventilation (‘MVHR’), PassivHaus institute certified triple glazed windows and a highly insulated fabric. These combine to ensure the building performs beyond current building regulation requirements, facilitating a healthy internal environment and reducing heating bills for the building future occupants.