Laverstoke Mill Distillery & Visitor Centre

The Bombay Sapphire Distillery and Visitor Centre is a unique and iconic part new build, part retrofit / refurbishment development that has transformed Laverstoke Mill into the home of Bombay Sapphire Gin. This existing Victorian mill complex in rural Hampshire now houses the production, storage and distribution of the globally established brand.

The complex site, located in an area of outstanding natural beauty, includes three listed buildings within an existing conservation area and the SSSI River Test at the heart of the site.

Significant, but considered, demolition of part of the 40 plus existing buildings on the site were carefully concluded in response to the rural setting and existing buildings of merit identified to be retained.

The scheme is seeking to become a leading example of sustainable design and refurbishment having achieved a BREEAM ‘Outstanding’ rating at design stage – the first refurbishment scheme of any type to achieve such a high standard. The development includes a range of on site generated renewable energy strategies including biomass, photovoltaics and the restatement of an industrial water wheel to provide hydropower.

The focal point of the scheme are two new botanical glasshouses designed by Thomas Heatherwick, which feature one humid and one dry temperature interactive enclosure housing Bombay Sapphire’s unique range of 10 separate botanicals, used in the distillation process.

The scheme has been shortlisted in the Cultural Building category of the Architect’s Journal 2016 Retrofit Awards.

AWARDS & RECOGNITION

Building Design – Outstanding Rating for Gin Distillery

Basingstoke Gazette – Bombay Sapphire Gin Distillery Achieves ‘Outstanding’ From the BRE

Green Build News – Bombay Sapphire Gin Distillery Achieves BREEAM ‘Outstanding’

Business Green – Bombay Sapphire Mixes Cocktail of Renewables to Cut CO2